Γιατί να ασχοληθώ με το aiki-jujutsu
Πέραν αυτών που αποτελούν θα λέγαμε τους δομικούς λίθους της εκπαίδευσης στο aiki-jujutsu, αναπτύσσονται πολλά και διαφορετικά στοιχεία που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γνώσης το οποίο δεν εξαντλείται σε μερικούς χρονικούς κύκλους μαθημάτων αλλά επεκτείνεται πολύ περισσότερο από μία απλή διδασκαλία απλών τεχνικών.
Μπορούν όλοι να εξασκηθούν στο aiki-jujutsu;
Υπάρχει περιορισμός ηλικίας για να ασχοληθεί κάποιος με το aiki-jujutsu ;
Το aiki-jujutsu ταιριάζει σε παιδιά;
Φέρω παλιό τραυματισμό στο σώμα μου που καθιστά δύσκολη την ενασχόληση μου (γενικά) με τον αθλητισμό. Μπορώ να παρακολουθήσω την εκπαίδευση στο aiki-jujutsu;
Υπήρξαν πολλά παραδείγματα στο παρελθόν όπου συνάνθρωποι μας με σοβαρούς τραυματισμούς (είτε από άλλα αθλήματα είτε από τροχαία ατυχήματα κλπ) κατάφεραν να ενταχθούν στα τμήματα του aiki-jujutsu και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις να έχουν και αξιοσημείωτη πρόοδο.
Είμαι υπέρβαρος. Θα έχω πρόβλημα στην προσαρμογή μου εάν θελήσω να παρακολουθήσω μαθήματα aiki-jujutsu;
Σε καμία περίπτωση ένας παχύσαρκος ή απλά υπέρβαρος δεν θα πρέπει να σταματά την αθλητική του δραστηριότητα. Τουναντίον θα λέγαμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλεται η σωματική άσκηση και μάλιστα τακτικότατα (3-4 φορές την εβδομάδα).
Κρίνεται όμως σκόπιμο εδώ να αναφερθεί για άλλη μία φορά η απαραίτητη τακτική παρουσία του γιατρού καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της επίπονης διαδικασίας.
Θα μου δώσει το aiki-jujutsu τη δυνατότητα να συμμετέχω σε πρωταθλήματα ή άλλου είδους διαγωνισμούς με τις ανάλογες διακρίσεις;
Βέβαια, στα διάφορα επιμέρους επίπεδα ελέγχου της προόδου της γνώσης προβλέπονται κάποιες δοκιμασίες (ελεύθερης συμπλοκής) οι οποίες διεξάγονται με την αυστηρή επίβλεψη του Δασκάλου και δίχως την έννοια των «βαθμών» ή «πόντων».
Έχω κάποια εμπειρία σε πολεμικές τέχνες/μαχητικά αθλήματα. Θα είναι δύσκολη η προσαρμογή μου στο aiki-jujutsu;
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποιος ο οποίος ξεκινά για πρώτη φορά εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες δεν θα βελτιωθεί γρήγορα. Όλα εξαρτώνται από τον ίδιο τον μαθητή.
Το aiki-jujutsu κρίνεται επαρκής εκπαίδευση για «αυτοάμυνα»;
Είναι ευθύνη των εκπαιδευτών να δώσουν εξηγήσεις στο βαθύτερο νόημα του budo και μένει πλέον στους εκπαιδευόμενους να το ανακαλύψουν μόνοι τους.
Κανένα άθλημα ή σωματική δραστηριότητα δεν θα πρέπει να αναλύεται υπό το πρίσμα τέτοιων επικίνδυνων ερωτήσεων.
Δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε την αίσθηση ότι ΜΟΝΟ εμείς παρέχουμε την καλύτερη εκπαίδευση η οποία θα σας σώσει σε στιγμές προσωπικής επίθεσης ή κινδύνου. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις κινούνται στον αντίποδα της δικής μας πρότασης.
Τρέφουμε απόλυτο σεβασμό για όλα τα αθλήματα και τις σωματικές δραστηριότητες και πιστεύουμε ότι το κάθε ένα από αυτά δίνει την δική του προσέγγιση στην σωματική δραστηριότητα και βελτίωση της υγείας και στην ανάπτυξη των ψυχοσωματικών ικανοτήτων που θα ήταν εντελώς άκαιρη μία τέτοια ερώτηση.
Υπάρχει κλιμάκωση ζωνών στο aiki-jujutsu;
Στη συνέχεια προχωρά στη δεύτερη καφέ ζώνη (1ο kyu) την οποία λαμβάνει και πάλι με εξετάσεις (ύστερα από 16-18 μήνες περίπου).
Σημ.: Στο 1ο kyu δίνεται στον εκπαιδευόμενο και το δικαίωμα να φέρει τη hakama.
Μετά την δεύτερη καφέ ζώνη (hakama) ο εκπαιδευόμενος ξεκινά την προετοιμασία του για τον βαθμό της μαύρης ζώνης/1ου dan (shodan) η οποία διαρκεί περίπου 24 μήνες.
Να σημειωθεί εδώ ότι οι παραπάνω χρόνοι είναι η μέση εκτίμηση και αναφέρονται σε πραγματικό χρόνο άσκησης και όχι σε απλό ημερολογιακό υπολογισμό προϋπηρεσίας.
Όσον αφορά στους βαθμούς στο iai-suemonogiri-kenpo, έχουμε κατά κύριο λόγο την ίδια κλιμάκωση με το aiki-jujutsu. Έτσι ο εκπαιδευόμενος λαμβάνει το πρώτο πτυχίο με τον βαθμό του 3ου kyu (πρώτη καφέ ζώνη) και το δεύτερο με τον βαθμό του 1ου kyu (δεύτερη καφέ) και στη συνέχεια βαδίζει πλέον για την μαύρη ζώνη/1ο dan (shodan). Τα χρονικά διαστήματα που πρέπει να μεσολαβούν είναι περίπου τα ίδια με το aiki-jujutsu (με μικρές αποκλίσεις).
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω αφορούν στα τμήματα ενηλίκων. Για τα παιδικά τμήματα έχει θεσπιστεί ένα περιορισμένο πλαίσιο εγχρώμων ζωνών με σκοπό την ανταμοιβή των παιδιών για τις προσπάθειες τους, τη δημιουργία κλίματος ευγενούς άμιλλας και φυσικά την καλλιέργεια της αίσθησης ευθύνης και πειθαρχίας των μικρών μαθητών αναλόγως του βαθμού της ζώνης τους. Έτσι στα παιδικά τμήματα (και μόνο) συναντάμε τις έγχρωμες ζώνες από την λευκή έως το 3ο kyu. Από το σημείο αυτό και μετά το παιδί ακολουθεί τις κατευθύνσεις των ζωνών/βαθμών που ισχύουν και στο τμήμα των ενηλίκων.
Οι εξεταστικές διαδικασίες είναι συγκεκριμένες και δεν επιτρέπεται η παρέκκλιση για κανέναν λόγο.
Έτσι λοιπόν για το aiki-jῡjutsu, διακρίνουμε τρεις εξεταστικές περιόδου (2ο 15ήμερο Μαρτίου/ 2ο 10ήμερο Ιουνίου/ 2ο 15ήμερο Νοεμβρίου)
Για το iai-suemonogiri-kenpō διακρίνουμε δύο εξεταστικές περιόδους (1ο 10ήμερο Φεβρουαρίου/ 1ο 10ήμερο κάθε Ιουνίου).
Οι βαθμοί και τα πτυχία που θα λάβω θα είναι αναγνωρισμένα;
Στο χώρο των πολεμικών τεχνών δεν υπάρχει ο όρος «αναγνωρισμένος» και «μη αναγνωρισμένος». Η σκέψη αυτή είναι λανθασμένη εξ αρχής, αντιβαίνει στις αρχές εκμάθησης ενός οποιουδήποτε παραδοσιακού συστήματος ΠΤ και καλό είναι όλοι όσοι κινούνται σ’ αυτόν το χώρο (δάσκαλοι/προπονητές/εκπαιδευόμενοι) να δίνουν υπεύθυνα τη σωστή ερμηνεία σε όποιον επιθυμεί να ενημερωθεί.
Ένας βαθμός ζώνης δεν είναι τίποτε παραπάνω από μία βεβαίωση του Δασκάλου που υπογράφει (ή των Δασκάλων που υπογράφουν εάν πρόκειται για επιτροπή) ότι ο συγκεκριμένος μαθητής, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που δόθηκε το πτυχίο φέρει συγκεκριμένες γνώσεις πάνω σε συγκεκριμένη πολεμική τέχνη/μαχητικό άθλημα.
Εάν ο μαθητής αυτός συνεχίσει ή όχι στην επόμενη βαθμίδα είναι κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να γνωρίζει ο Δάσκαλος από πριν καθώς επίσης δεν μπορεί να εγγυηθεί την εξίσου άριστη μελλοντική αφομοίωση των διδαχθέντων αντικειμένων με μοναδικό κριτήριο την άριστη αφομοίωση τους στην παρούσα φάση. Επίσης, ένας καλός μαθητής δεν σημαίνει ότι θα είναι και ένας πετυχημένος “Δάσκαλος”.
Ο βαθμός έχει αξία μόνο στα πλαίσια της συγκεκριμένης Οργάνωσης/Ομοσπονδίας και με την προϋπόθεση ότι ο υπογράφων έχει λάβει την σχετική άδεια από το Ανώτατο Τεχνικό Συμβούλιο της συγκεκριμένης Οργάνωσης να προάγει μαθητές.
Τα πτυχία που παρέχει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ιαπωνικών Πολεμικών Τεχνών έχουν αντίκρισμα σε όλες τις Οργανώσεις με τις οποίες διατηρεί στενή συνεργασία. Ο βαθμός όμως έχει αντίκρισμα μόνο για όσο χρονικό διάστημα ο εκπαιδευόμενος είναι ενεργό μέλος των Οργανώσεων. Σε περίπτωση αποχώρησης ή διαγραφής το πτυχίο παύει να ισχύει. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο βαθμός/τίτλος που δόθηκε με makimono το οποίο μπορεί να μεταβιβαστεί από τον κάτοχο στον επόμενο.
Ο Σύνδεσμος προτείνει στον κάθε ένα ενδιαφερόμενο να επικοινωνεί πάντα με τις προϊστάμενες Αρχές που ο υποψήφιος εκπαιδευτής του αναφέρει, και να πληροφορηθεί για την πιστοποίηση του ή όχι. Εναλλακτικά βέβαια μπορούν πλέον στην εποχή μας όλοι να ενημερωθούν σχετικά από τα επίσημα site των Οργανώσεων αναφορικά με την ορθότητα όλων αυτών των πληροφοριών.
Τι χρειάζομαι για να αρχίσω την εκπαίδευση;
Συνίσταται (για λόγους πρακτικούς και υγιεινής) να προμηθευτείτε δύο ζεύγη λευκές φόρμες ασκήσεως.
Μπορώ να συμμετέχω σε τεχνικά σεμινάρια aiki-jujutsu;
Έτσι λοιπόν εάν ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποια από τα συνεργαζόμενα dojo/σχολές ή απευθείας στην Κεντρική Σχολή.
Που μπορώ να απευθυνθώ για να γνωρίσω το aiki-jujutsu;
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή επιπλέον πληροφόρηση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ειδικής φόρμας επικοινωνίας (κάντε κλικ ΕΔΩ….)