Συχνές Ερωτήσεις aiki-jujutsu


Γιατί να ασχοληθώ με το aiki-jujutsu

Η εκπαίδευση στο aiki-jujutsu εστιάζει πρωτίστως στην εκμάθηση της σωστής κινησιολογίας, στον κατάλληλο χειρισμό της αναπνοής και στην γενική ενδυνάμωση του κορμού. Αργότερα καλλιεργεί στοιχεία που συνδέονται με την έγκαιρη αντίληψη των εξωτερικών ερεθισμάτων και την ανάπτυξη της ταχείας και πλήρως ελεγχόμενης αντίδρασης.
Πέραν αυτών που αποτελούν θα λέγαμε τους δομικούς λίθους της εκπαίδευσης στο aiki-jujutsu, αναπτύσσονται πολλά και διαφορετικά στοιχεία που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα γνώσης το οποίο δεν εξαντλείται σε μερικούς χρονικούς κύκλους μαθημάτων αλλά επεκτείνεται πολύ περισσότερο από μία απλή διδασκαλία απλών τεχνικών.


Μπορούν όλοι να εξασκηθούν στο aiki-jujutsu;

Ναι. Τα αντικείμενα της εκπαίδευσης είναι τέτοια που μπορούν όλοι να παρακολουθήσουν και να βελτιώσουν την δική τους στάση αναλόγως των δυνατοτήτων τους.


Υπάρχει περιορισμός ηλικίας για να ασχοληθεί κάποιος με το aiki-jujutsu ;

Όχι. Στο aiki-jujutsu μπορεί να εκπαιδευτεί ο/η κάθε ενδιαφερόμενος/η ηλικίας άνω των 6 ετών.


Το aiki-jujutsu ταιριάζει σε παιδιά;

Ναι. Η άσκηση στο aiki-jujutsu παρέχει όλα εκείνα τα συστατικά που χρειάζονται στο παιδί για να βελτιωθεί σωματικά αλλά και να αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας και ευθύνης με τους άλλους συνομηλίκους συναθλητές του/της. Εκπαιδεύεται στην έννοια της ομαδικής πειθαρχίας και σεβασμού ενώ τέλος προετοιμάζεται με τον καλύτερο και ομαλότερο τρόπο για να μπει με αξιώσεις στην φάση της εκπαίδευσης των ενηλίκων όπου θα μάθει να έχει περισσότερες απαιτήσεις από τον ίδιο του τον εαυτό και να προσπαθεί με μεθοδικότητα για να πετύχει τους στόχους.


Φέρω παλιό τραυματισμό στο σώμα μου που καθιστά δύσκολη την ενασχόληση μου (γενικά) με τον αθλητισμό. Μπορώ να παρακολουθήσω την εκπαίδευση στο aiki-jujutsu;

Ναι. Καλό όμως είναι πριν από οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα να επισκεφθείτε τον προσωπικό σας γιατρό ώστε να διαπιστώσετε την γενική κατάσταση της υγείας σας και να λάβετε εφόσον απαιτείται, κάποιες ειδικές οδηγίες και κατευθύνσεις τις οποίες θα πρέπει να μεταφέρετε στον Εκπαιδευτή σας.
Υπήρξαν πολλά παραδείγματα στο παρελθόν όπου συνάνθρωποι μας με σοβαρούς τραυματισμούς (είτε από άλλα αθλήματα είτε από τροχαία ατυχήματα κλπ) κατάφεραν να ενταχθούν στα τμήματα του aiki-jujutsu και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις να έχουν και αξιοσημείωτη πρόοδο.


Είμαι υπέρβαρος. Θα έχω πρόβλημα στην προσαρμογή μου εάν θελήσω να παρακολουθήσω μαθήματα aiki-jujutsu;

Όχι. Η παχυσαρκία βέβαια είναι ένα σημαντικό πρόβλημα της εποχής μας και απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Δυτικού κόσμου (δυστυχώς και των Ελλήνων με τους νέους μας να καταλαμβάνουν μία εκ των πρώτων θέσεων σε παχυσαρκία στην Ευρώπη).
Σε καμία περίπτωση ένας παχύσαρκος ή απλά υπέρβαρος δεν θα πρέπει να σταματά την αθλητική του δραστηριότητα. Τουναντίον θα λέγαμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις επιβάλλεται η σωματική άσκηση και μάλιστα τακτικότατα (3-4 φορές την εβδομάδα).
Κρίνεται όμως σκόπιμο εδώ να αναφερθεί για άλλη μία φορά η απαραίτητη τακτική παρουσία του γιατρού καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της επίπονης διαδικασίας.


Θα μου δώσει το aiki-jujutsu τη δυνατότητα να συμμετέχω σε πρωταθλήματα ή άλλου είδους διαγωνισμούς με τις ανάλογες διακρίσεις;

Όχι. Καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι το aiki-jujutsu (όπως και κάθε ανάλογο παραδοσιακό σύστημα πολεμικής τέχνης) δεν προσφέρει διαγωνισμούς ή πρωταθλήματα. Αν και αναμφίβολα όλες οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες υπήρξαν «οι δεξαμενές» για τη διαμόρφωση των γνωστών σήμερα μαχητικών αθλημάτων, εντούτοις τα περισσότερα εξ αυτών δεν έχουν προβλέψει πρωταθλήματα στην εκπαιδευτική τους ύλη.

Βέβαια, στα διάφορα επιμέρους επίπεδα ελέγχου της προόδου της γνώσης προβλέπονται κάποιες δοκιμασίες (ελεύθερης συμπλοκής) οι οποίες διεξάγονται με την αυστηρή επίβλεψη του Δασκάλου και δίχως την έννοια των «βαθμών» ή «πόντων».Έχω κάποια εμπειρία σε πολεμικές τέχνες/μαχητικά αθλήματα. Θα είναι δύσκολη η προσαρμογή μου στο aiki-jujutsu;

Όχι. Είναι φυσικό εάν υπάρχει εμπειρία σε άλλα μαχητικά αθλήματα, πολεμικές τέχνες ή στον αθλητισμό γενικότερα αυτό να προσφέρει ένα πλεονέκτημα στον νέο εκπαιδευόμενο.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποιος ο οποίος ξεκινά για πρώτη φορά εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες δεν θα βελτιωθεί γρήγορα. Όλα εξαρτώνται από τον ίδιο τον μαθητή.Το aiki-jujutsu κρίνεται επαρκής εκπαίδευση για «αυτοάμυνα»;

Η εκπαίδευση δεν θα πρέπει να φιλτράρεται με αυτό το κριτήριο. Η άσκηση σε μία πολεμική τέχνη ή μαχητικό άθλημα δεν θα πρέπει να γίνεται με σκοπό να απαντηθεί ένα τέτοιο ερώτημα.
Είναι ευθύνη των εκπαιδευτών να δώσουν εξηγήσεις στο βαθύτερο νόημα του budo και μένει πλέον στους εκπαιδευόμενους να το ανακαλύψουν μόνοι τους.
Κανένα άθλημα ή σωματική δραστηριότητα δεν θα πρέπει να αναλύεται υπό το πρίσμα τέτοιων επικίνδυνων ερωτήσεων.
Δεν επιθυμούμε να δημιουργήσουμε την αίσθηση ότι ΜΟΝΟ εμείς παρέχουμε την καλύτερη εκπαίδευση η οποία θα σας σώσει σε στιγμές προσωπικής επίθεσης ή κινδύνου. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις κινούνται στον αντίποδα της δικής μας πρότασης.
Τρέφουμε απόλυτο σεβασμό για όλα τα αθλήματα και τις σωματικές δραστηριότητες και πιστεύουμε ότι το κάθε ένα από αυτά δίνει την δική του προσέγγιση στην σωματική δραστηριότητα και βελτίωση της υγείας και στην ανάπτυξη των ψυχοσωματικών ικανοτήτων που θα ήταν εντελώς άκαιρη μία τέτοια ερώτηση.


Υπάρχει κλιμάκωση ζωνών στο aiki-jujutsu;

Ναι και Όχι…. Το aiki-jῡjutsu ως ένα αντιπροσωπευτικό παραδοσιακό σύστημα πολεμικής τέχνης, δεν έχει έγχρωμες ζώνες. Ο κάθε μαθητής ξεκινά με την λευκή ζώνη (9ο kyu) την οποία και διατηρεί έως την πρώτη καφέ (3ο kyu) την οποία λαμβάνει ύστερα από προβλεπόμενες εξετάσεις, σε διάστημα 14-16 μηνών (περίπου).

Στη συνέχεια προχωρά στη δεύτερη καφέ ζώνη (1ο kyu) την οποία λαμβάνει και πάλι με εξετάσεις (ύστερα από 16-18 μήνες περίπου).
Σημ.: Στο 1ο kyu δίνεται στον εκπαιδευόμενο και το δικαίωμα να φέρει τη hakama.

Μετά την δεύτερη καφέ ζώνη (hakama) ο εκπαιδευόμενος ξεκινά την προετοιμασία του για τον βαθμό της μαύρης ζώνης/1ου dan (shodan) η οποία διαρκεί περίπου 24 μήνες.
Να σημειωθεί εδώ ότι οι παραπάνω χρόνοι είναι η μέση εκτίμηση και αναφέρονται σε πραγματικό χρόνο άσκησης και όχι σε απλό ημερολογιακό υπολογισμό προϋπηρεσίας.
Όσον αφορά στους βαθμούς στο iai-suemonogiri-kenpo, έχουμε κατά κύριο λόγο την ίδια κλιμάκωση με το aiki-jujutsu. Έτσι ο εκπαιδευόμενος λαμβάνει το πρώτο πτυχίο με τον βαθμό του 3ου kyu (πρώτη καφέ ζώνη) και το δεύτερο με τον βαθμό του 1ου kyu (δεύτερη καφέ) και στη συνέχεια βαδίζει πλέον για την μαύρη ζώνη/1ο dan (shodan). Τα χρονικά διαστήματα που πρέπει να μεσολαβούν είναι περίπου τα ίδια με το aiki-jujutsu (με μικρές αποκλίσεις).
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω αφορούν στα τμήματα ενηλίκων. Για τα παιδικά τμήματα έχει θεσπιστεί ένα περιορισμένο πλαίσιο εγχρώμων ζωνών με σκοπό την ανταμοιβή των παιδιών για τις προσπάθειες τους, τη δημιουργία κλίματος ευγενούς άμιλλας και φυσικά την καλλιέργεια της αίσθησης ευθύνης και πειθαρχίας των μικρών μαθητών αναλόγως του βαθμού της ζώνης τους. Έτσι στα παιδικά τμήματα (και μόνο) συναντάμε τις έγχρωμες ζώνες από την λευκή έως το 3ο kyu. Από το σημείο αυτό και μετά το παιδί ακολουθεί τις κατευθύνσεις των ζωνών/βαθμών που ισχύουν και στο τμήμα των ενηλίκων.
Οι εξεταστικές διαδικασίες είναι συγκεκριμένες και δεν επιτρέπεται η παρέκκλιση για κανέναν λόγο.
Έτσι λοιπόν για το aiki-jῡjutsu, διακρίνουμε τρεις εξεταστικές περιόδου (2ο 15ήμερο Μαρτίου/ 2ο 10ήμερο Ιουνίου/ 2ο 15ήμερο Νοεμβρίου)

Για το iai-suemonogiri-kenpō διακρίνουμε δύο εξεταστικές περιόδους (1ο 10ήμερο Φεβρουαρίου/ 1ο 10ήμερο κάθε Ιουνίου).Οι βαθμοί και τα πτυχία που θα λάβω θα είναι αναγνωρισμένα;

Θα πρέπει εδώ να πούμε ότι ο λεπτός όρος «αναγνωρισμένο πτυχίο» ή «αναγνωρισμένος βαθμός» δεν είναι και ο σωστότερος.

Στο χώρο των πολεμικών τεχνών δεν υπάρχει ο όρος «αναγνωρισμένος» και «μη αναγνωρισμένος». Η σκέψη αυτή είναι λανθασμένη εξ αρχής, αντιβαίνει στις αρχές εκμάθησης ενός οποιουδήποτε παραδοσιακού συστήματος ΠΤ και καλό είναι όλοι όσοι κινούνται σ’ αυτόν το χώρο (δάσκαλοι/προπονητές/εκπαιδευόμενοι) να δίνουν υπεύθυνα τη σωστή ερμηνεία σε όποιον επιθυμεί να ενημερωθεί.

Ένας βαθμός ζώνης δεν είναι τίποτε παραπάνω από μία βεβαίωση του Δασκάλου που υπογράφει (ή των Δασκάλων που υπογράφουν εάν πρόκειται για επιτροπή) ότι ο συγκεκριμένος μαθητής, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που δόθηκε το πτυχίο φέρει συγκεκριμένες γνώσεις πάνω σε συγκεκριμένη πολεμική τέχνη/μαχητικό άθλημα.

Εάν ο μαθητής αυτός συνεχίσει ή όχι στην επόμενη βαθμίδα είναι κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να γνωρίζει ο Δάσκαλος από πριν καθώς επίσης δεν μπορεί να εγγυηθεί την εξίσου άριστη μελλοντική αφομοίωση των διδαχθέντων αντικειμένων με μοναδικό κριτήριο την άριστη αφομοίωση τους στην παρούσα φάση. Επίσης, ένας καλός μαθητής δεν σημαίνει ότι θα είναι και ένας πετυχημένος “Δάσκαλος”.

Ο βαθμός έχει αξία μόνο στα πλαίσια της συγκεκριμένης Οργάνωσης/Ομοσπονδίας και με την προϋπόθεση ότι ο υπογράφων έχει λάβει την σχετική άδεια από το Ανώτατο Τεχνικό Συμβούλιο της συγκεκριμένης Οργάνωσης να προάγει μαθητές.

Τα πτυχία που παρέχει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ιαπωνικών Πολεμικών Τεχνών έχουν αντίκρισμα σε όλες τις Οργανώσεις με τις οποίες διατηρεί στενή συνεργασία. Ο βαθμός όμως έχει αντίκρισμα μόνο για όσο χρονικό διάστημα ο εκπαιδευόμενος είναι ενεργό μέλος των Οργανώσεων. Σε περίπτωση αποχώρησης ή διαγραφής το πτυχίο παύει να ισχύει. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο βαθμός/τίτλος που δόθηκε με makimono το οποίο μπορεί να μεταβιβαστεί από τον κάτοχο στον επόμενο.

Ο Σύνδεσμος προτείνει στον κάθε ένα ενδιαφερόμενο να επικοινωνεί πάντα με τις προϊστάμενες Αρχές που ο υποψήφιος εκπαιδευτής του αναφέρει, και να πληροφορηθεί για την πιστοποίηση του ή όχι. Εναλλακτικά βέβαια μπορούν πλέον στην εποχή μας όλοι να ενημερωθούν σχετικά από τα επίσημα site των Οργανώσεων αναφορικά με την ορθότητα όλων αυτών των πληροφοριών.Τι χρειάζομαι για να αρχίσω την εκπαίδευση;

Για να ξεκινήσετε αμέσως την εκπαίδευση στο aiki-jujutsu χρειάζεστε την απλή λευκή φόρμα (judo-gi ή jujutsu-gi) και τίποτε άλλο. Εάν επιθυμείτε επιπλέον είδη για την άσκησή σας (όπως αθλητική φόρμα, κλπ) αυτό είναι κάτι που αφορά εσάς προσωπικά αναλόγως των προτιμήσεών σας.

Συνίσταται (για λόγους πρακτικούς και υγιεινής) να προμηθευτείτε δύο ζεύγη λευκές φόρμες ασκήσεως.Μπορώ να συμμετέχω σε τεχνικά σεμινάρια aiki-jujutsu;

Τα σεμινάρια του aiki-jujutsu κατά κύριο λόγο είναι περιορισμένης συμμετοχής και αφορούν μόνο στα μέλη του Συνδέσμου.
Έτσι λοιπόν εάν ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποια από τα συνεργαζόμενα dojo/σχολές ή απευθείας στην Κεντρική Σχολή.


Που μπορώ να απευθυνθώ για να γνωρίσω το aiki-jujutsu;

Μπορείτε να λάβετε μία βασική ενημέρωση από την αντίστοιχη καρτέλα στο site μας (κάντε κλικ ΕΔΩ…).
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή επιπλέον πληροφόρηση μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω της ειδικής φόρμας επικοινωνίας (κάντε κλικ ΕΔΩ….)

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *