Καρυπίδης Κων/νος (Τεχνικός Διευθυντής Συνδέσμου)

06Ο Τεχνικός Διευθυντής του Συνδέσμου έχει κύριο τομέα ευθύνης την εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα. Επί πλέον αυτής της αποστολής έχει την ευθύνη για την τεχνική βελτίωση των δασκάλων, την παρακολούθηση των συνεργασιών με άλλους φορείς/συνδέσμους/οργανώσεις, την επίβλεψη των εξεταστικών διαδικασιών όλων των βαθμίδων, την τήρηση επαφών με τους Ιάπωνες δασκάλους με τους οποίους συνεργάζεται ο Σύνδεσμος, τον σχεδιασμό και υλοποίηση των “Ειδικών Τεχνικών Σεμιναρίων”, των “Σχολείων Εκπαιδευτών” και τον έλεγχο όλων των σχολών από απόψεως τεχνικής κατάρτισης.

Στην παρούσα φάση ο Τεχνικός Δντης είναι ο κ. Καρυπίδης Κων/νος ο οποίος και είναι σε αυτή τη θέση από ιδρύσεως του.

Λίγα λόγια για τον ίδιο…

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κ. Νευροκόπι-ΔΡΑΜΑΣ. Αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ως Αξιωματικός Μηχανικού. Υπηρέτησε σε Μονάδες του Στρατού Ξηράς τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και στο Εξωτερικό. Τιμήθηκε από την Υπηρεσία με τα προβλεπόμενα μετάλλια και διακρίσεις αναλόγως βαθμού και θέσεων.

Αποστρατεύτηκε ύστερα από αίτηση του με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.

Επί  πλέον των παραπάνω ιδιοτήτων είναι Αναλυτής Κρίσεων, Κύριος Επιθεωρητής ποιότητας ISO, ενώ παράλληλα έχει διατελέσει καθηγητής επί θεμάτων αυτοάμυνας και εκρηκτικών μηχανισμών στη Σχολή Αστυφυλάκων καθώς και σε προγράμματα του ΟΕΕΚ.

Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τις πολεμικές τέχνες/μαχητικά αθλήματα πριν από 30 χρόνια με το άθλημα του karate. Ως τελειόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων διετέλεσε Αρχηγός της Ομάδας Αυτοάμυνας της Σχολής και διακρίθηκε σε διάφορα εθνικά πρωταθλήματα, δραστηριότητα για την οποία τιμήθηκε από τον Στρατηγό Διοικητή της Σχολής λίγο πριν την αποφοίτηση του.

Αργότερα ως Αξιωματικός δεν σταμάτησε την άσκησή του στις πολεμικές τέχνες ενώ παράλληλα συνέχισε να επισκέπτεται τα dojo διακεκριμένων Δασκάλων για διαρκή εκπαίδευση και εντρύφηση στο παραδοσιακό budo/bujutsu.

Στα πλαίσια διαφόρων υπηρεσιακών αποστολών είχε την ευκαιρία να εκπαιδεύσει τμήματα28 στελεχών Ελληνικών και Αμερικανικών δυνάμεων, μία εμπειρία πάρα πολύ σημαντική καθότι διότι οι εκπαιδευόμενοι προέρχονταν από ένα ευρύ φάσμα πολεμικών τεχνών/μαχητικών αθλημάτων (όπως karate, judo, brazilian jujutsu, taekwondo, box, kickbox, κα) και η προσαρμογή της εκπαίδευσης στις απαιτήσεις του τμήματος ήταν μία πραγματική πρόκληση για κάθε εκπαιδευτή.

Το έτος 2000, έθεσε σε εφαρμογή την εξάπλωση του aiki-jujutsu στην Ελλάδα ξεκινώντας από τη Ρόδο με έναν κλειστό κύκλο μαθητών. Στη συνέχεια η προσπάθειά του μεταφέρθηκε στην Αλεξ/πολη όπου τέθηκαν και οι βάσεις για τον σημερινό Ελληνικό Σύνδεσμο Ιαπωνικών Πολεμικών Τεχνών.

Οι αδιάκοπες προσπάθειες του ανταμείφτηκαν όταν το καλοκαίρι του 2005 και κατόπιν προτάσεως της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Takeda-Ryu εισήλθε στην Dai Nippon Butoku Kai (DNBK) την Ανώτατη Αρχή Πολεμικών Τεχνών Ιαπωνίας ως ο πρώτος εκπρόσωπος από τον Ελλαδικό χώρο. Για την διάκριση αυτή διοργανώθηκε ειδική εκδήλωση στην Αλεξ/πολη όπου με την παρουσία πολλών εκπροσώπων των τοπικών αρχών αλλά και του Μορφωτικού Ακόλουθου της Ιαπωνικής Πρεσβείας, του επιδόθηκε ειδικό πτυχίο από την έδρα της Οργάνωσης (Κιότο)

Διετέλεσε επικεφαλής Ελληνικών αποστολών aiki-jujutsu στα πλαίσια διεθνών σεμιναρίων/παρουσιάσεων/δράσεων σε διάφορες χώρες αλλά και στην Ιαπωνία.

DSC_0458Έχει διατελέσει προσωπικός μαθητής φημισμένων Δασκάλων του παραδοσιακού Ιαπωνικού budo ενώ συνεχίζει να πραγματοποιεί ανελλιπώς εκπαιδευτικά ταξίδια στην Ιαπωνία τα οποία αποσκοπούν στην εμβάθυνση της πολεμικής τέχνης και στη βελτίωση του επιπέδου της εκπαίδευσης του Συνδέσμου.

Έχει συγγράψει τα βιβλία:

  • “aikijujutsu (DNBK)-part I” (autoedition-2008),
  • “aikijujutsu Daitoryu Dai Nippon Butoku Kai/ Part II” (autoedition 2012)
  • “Το ΖΕΝ στις πολεμικές τέχνες”  (autoedition 2013)
  • “Enshin-Ryu iai-suemonogiri-kenpo/Μέρος Πρώτο” (autoedition 2013)

Παράλληλα έχει παρουσιάσει σε ειδικές εκδηλώσεις/συνέδρια θέματα με κεντρικό άξονα τις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες και την επιρροή τους στη διαμόρφωση των κοινωνικών δομών.

Guinness World Records

Τέλος να αναφερθεί ότι είναι ο πρώτος Έλληνας με Παγκόσμια Ρεκόρ ΓΚΙΝΕΣ από το χώρο των πολεμικών τεχνών έχοντας καταρρίψει στις 26 Ιουν 2010 το μέχρι εκείνη τη στιγμή Παγκόσμιο ρεκόρ για τις “περισσότερες ρίψεις/ανατροπές πολεμικών τεχνών σε ένα λεπτό” και το οποίο από 29 ρίψεις (προηγούμενο ρεκόρ) ανέβασε στο συνολικό αριθμό των 51 ρίψεων εναντίον πολλαπλών αντιπάλων (περισσότερα για αυτό το ρεκόρ..).

Την αμέσως επόμενη χρονιά (28 Μαΐου 2011) κατέρριψε και πάλι το δικό του προηγούμενο ρεκόρ σημειώνοντας 65 ρίψεις και νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Στην ίδια εκδήλωση κατέρριψε και το Παγκόσμιο Ρεκόρ για τα περισσότερα κοψίματα με σπαθί katana σε ένα λεπτό εκτελώντας 68 “κοψίματα εναντίον σταθερών στόχων” ενώ βοηθός του κατέρριψε Παγκόσμιο ρεκόρ με τίτλο “οι περισσότερες ρίψεις πολεμικών τεχνών εντός 1 λεπτού στον ίδιο αθλητή” ο οποίος εκτέλεσε 34 ρίψεις έναντι των 30 που είχε το ρεκόρ μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Τέλος στις 25 Νοε 2012 σε ειδική εκδήλωση στο Ηράκλειο που διοργάνωσε ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ κατέρριψε το Παγκόσμιο Ρεκόρ με τίτλο “τα 10 γρηγορότερα τραβήγματα και κοψίματα σπαθιού εναντίον σταθερών στόχων” εκτελώντας 10 πλήρη κοψίματα σε 42’’.

Ο κ. Καρυπίδης διδάσκει προσωπικά στην έδρα του Συνδέσμου (Αλεξανδρούπολη) ενώ παράλληλα είναι επιφορτισμένος με την υποχρέωση για τεχνικό έλεγχο και εξειδικευμένη εκπαίδευση όλων των εκπαιδευτών των συνεργαζόμενων συλλόγων από την υπόλοιπη χώρα ενώ επιμελείται προσωπικά τις εκπαιδεύσεις DaitoRyu AikiJujutsu σε όλα τα σεμινάρια είτε του Συνδέσμου είτε τρίτων φορέων.