Koryu bugei

KORYUBUGEI

ΓΕΝΝΗΣΗ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ AIKI-JUJUTSU

Minamoto-No-Yoshimitsu

Σύμφωνα με την ιστορία, το Daito-Ryu συνδέεται με την «οικογένεια» του Αυτοκράτορα Seiwa (850-881 μχ) και αναπτύχθηκε εκτενώς από τον απόγονό του Shinra Saburo Minamoto No Yoshimitsu κατά τον 11ο αιω (1045-1127 μχ).

Αναφέρεται ότι μέσα από την προσεκτική του μελέτη στην ανατομία του ανθρώπινου σώματος ο Yoshimitsu ανέπτυξε μία σειρά αποτελεσματικών χτυπημάτων, ανατροπών, αρπαγών, ακινητοποιήσεων των αρθρώσεων και συνδέσμων καθώς και των σημείων πίεσης.

Για να δώσει μορφή στο μυστήριο του aiki (ή της εναρμονισμένης ενέργειας) ξόδεψε αρκετές ώρες παρατηρώντας τον τρόπο που μία αράχνη παγίδευε τα υποψήφια θύματα στο ιστό της.

Επί πλέον όμως ο Yoshimitsu ήταν δεινός οργανοπαίκτης shō (έναsho_japan είδος πνευστού οργάνου της παραδοσιακής Γιαπωνέζικης μουσικής σκηνής) και αρκετές φορές συνόδευε με το παίξιμό του διάφορες χορευτικές παραστάσεις. Παρατηρούσε λοιπόν τον τέλειο συγχρονισμό των κινήσεων των χορευτών και τον συντονισμό τους με την μουσική και έτσι εμπνεύστηκε ώστε να διαμορφώσει την πολεμική αυτή τέχνη την οποία αργότερα ονόμασε daito-ryu εξαιτίας των περιοχής στην οποία έζησε.

Ο μεγαλύτερος υιός του Yoshimitsu, o Yoshikiyo μετακινήθηκε στο χωριό «Takeda» (σημερινή επαρχία Yamanashi) και δημιούργησε τον «κλάδο Takeda» του «οίκου Minamoto». Έτσι η τέχνη του daito-ryu του Minamoto No Yoshimitsu πέρασε στις επόμενες γενιές από την «οικογένεια» Takeda. Περί τα τέλη του 16ου αιω μχ η τέχνη πλέον συναντάται με την επωνυμία “o-shiki-uchi(ή αλλιώς «εξάσκηση στο δωμάτιο») όπως επίσης και με την επωνυμία “o-tome-bujutsu(ή αλλιώς «πολεμική-τέχνη-μέσα-στον-οίκο»). Και οι δύο εκφράσεις δείχνουν την μεγάλη μυστικότητα με την οποία φυλασσόταν το daito-ryu. Η τέχνη μεταφέρθηκε μέσα από αυστηρή διαδικασία παράδοσης στους samurai της επαρχίας Aizu έως την πτώση του shogunate  το 1868.

Πολλοί πιστεύουν ότι η τέχνη θα είχε μείνει μυστική μέχρι εάν στον προηγούμενο αιώνα μία σπάνια μορφή των παραδοσιακών πολεμικών τεχνών δεν την έκανε ευρέως γνωστή και δεν της έδινε τη δυναμική που έχει σήμερα επηρεάζοντας παράλληλα τις περισσότερες παραδοσιακές Γιαπωνέζικες πολεμικές τέχνες.

Αναφερόμαστε φυσικά για τον TAKEDA Sokaku και το έργο του σχετικά με την διάδοση του Daito-ryu aiki-jujutsu.

TAKEDA SOKAKU (1859-1943)

Ο Kondo Katsuyuki sensei στο βιβλίο “Daito-ryu aikijujutsu/hiden mokuroku” (εκδόσεις Aikido News), αναφέρει χαρακτηριστικά για τον Takeda Sokaku:

Γεννήθηκε στην επαρχία Fukushima το 1859 και παιδί ακόμα ο Sokaku έζησε από κοντά τις μάχες που διεξάχθηκαν στην Aizu αρκετά κοντά στο σπίτι του. Ο μικροκαμωμένος Sokaku εντυπωσιάστηκε από τη δυναμική των samurai κατά τις μάχες και αυτές οι εικόνες επηρέασαν κατά ένα μεγάλο ποσοστό την αφοσίωση του στις πολεμικές τέχνες αργότερα.

Ο πατέρας του Sokaku, Sokichi Takeda ήταν samurai/αγρότης και είχε στην κατοχή του γη την οποία και καλλιεργούσε για το καλό της οικογένειάς του. Παράλληλα επειδή ήταν μορφωμένος είχε αναλάβει Δάσκαλος στο σχολείο του τοπικού ναού, ενώ επίσης ήταν και παλαιστής sumo με βαθμό ozeki. Αυτός ήταν και ο πρώτος δάσκαλος του Sokaku στις πολεμικές τέχνες. Ο Sokaku έλαβε γνώσεις σε μια πληθώρα τεχνών όπως το sumo, Hozoin-Ryu jujutsu, Ono-ha Itto-ryu kenjutsu, κα.

Sakakibara sensei

Σε ηλικία 13 ετών ο πατέρας του τον έστειλε στο Τόκιο για να μαθητεύσει ως εσωτερικός μαθητής δίπλα στον φημισμένο Kenkichi Sakakibara της σχολής Jikishinkare-ryu (ο Sakakibara ήταν από τους ποιο φημισμένους δασκάλους της εποχής και δίδασκε σπαθί καθώς επίσης και άλλα όπλα όπως naginata, κα). Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Τόκιο και της εκπαίδευσής του στο dojo Sakakibara, είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και να εκπαιδευτεί και σε άλλες μορφές παραδοσιακών πολεμικών τεχνών.

Ο Sokaku επέστρεψε εσπευσμένα στο πατρικό του εξαιτίας του θανάτου του μεγαλύτερου αδελφού του το 1876 τον οποίο και έπρεπε να αντικαταστήσει στην αδελφότητα των μοναχών σύμφωνα με την υπόσχεση του πατέρα του στην κοινότητα. Έτσι σε ηλικία 17 ετών ο Sokaku εστάλη στον ναό Tsutsukowake στην επαρχία Fukushima.

Tanomo Saigo sensei

Ο επικεφαλής στον ναό ήταν ο Chikanori Hoshina γνωστός με το όνομα Tanomo Saigo. Ο Saigo ήταν σημαντικός πολιτικός άνδρας της Aizu και υποστήριζε τις απόψεις του  Takamori Saigo μία σημαντική μορφή για την επιστροφή του Αυτοκράτορα Meiji. Φαίνεται ότι ο Hoshina ενημέρωσε πολιτικά και στρατιωτικά τον Sokaku για τα δρώμενα της εποχής.

Ύστερα από παραμονή λίγων εβδομάδων στον ναό, ο Sokaku αναχώρησε για τη νήσο Kyushu προκειμένου να ενταχθεί στις δυνάμεις του Takamori. Στη διαδρομή του σταμάτησε στην Osaka όπου τελικά παρέμεινε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκπαιδεύτηκε στο Kyoshin Meichi-ryu kenjutsu dojo από τον γνωστό σπαθιστή Shunzo Momonoi. Η παραμονή και η περιπλάνηση του Sokaku στη ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ιαπωνίας διήρκησε τελικά 10 ολόκληρα χρόνια μέσα από τα οποία προσπάθησε σκληρά για την εκπαίδευσή του και την βελτίωση του πολεμικού/μαχητικού πνεύματός του. Αν και δεν υπάρχουν γραπτά κείμενα που να αναφέρονται στην περίοδο αυτή της ζωής του Sokaku, εντούτοις υπάρχουν πληροφορίες από τον υιό του Tokimune Takeda ο οποίος τις έγραψε στις αρχές του ’80.

Παράλληλα ο Sokaku παντρεύτηκε και απέκτησε 2 παιδιά ενώ υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης του Tsugumichi Saito (νεότερου αδελφού του Takamori), ο οποίος αργότερα ανέλαβε υπεύθυνος για τον Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Επαρχίας Hokkaido. Καθ’ όλη αυτή τη διάρκεια των ετών αναφέρεται ότι ο Sokaku επισκέφθηκε τον Chikanori Hoshina αρκετές φορές ενώ παράλληλα άρχισε σιγά-σιγά να φαίνεται η διδακτική του ικανότητα. Λέγεται ότι ο Tanomo Saigo ήταν αυτός ο οποίος εισήγαγε τον Sokaku στο daito-ryu. Αυτή η πληροφορία βέβαια δεν έχει επαληθευτεί αν και κατά πάσα πιθανότητα δεν αληθεύει καθότι ο Tanomo Saigo ήταν περισσότερο σημαντικός πολιτικός άνδρας της Aizu και φυσικά έχουν διασωθεί πολλά κείμενα τα οποία αναφέρονται στον ίδιο, στη ζωή και στο έργο του. Μέσα από τα κείμενα δεν προκύπτει καμία ενασχόληση του Tanomo είτε με το daito-ryu είτε με άλλη πολεμική τέχνη. Η πληροφορία αυτή μάλλον συνδέεται με τον Shiro Saigo ο οποίος υπήρξε σημαντικός αθλητής του judo και η συνωνυμία του προκάλεσε αυτή την παραποίηση της πληροφορίας.

Morihei Ueshiba sensei

Το 1915 ο Sokaku είχε την πρώτη του συνάντηση με τον 32 ετών Morihei Ueshiba τον άνθρωπο με τον οποίο συνδέθηκε σημαντικά το έργο του καθότι ο δεύτερος υπήρξε στη συνέχεια ο εμπνευστής και ιδρυτής του σύγχρονου aikido.

O Ueshiba εντυπωσιάστηκε από τις πολεμικές/μαχητικές ικανότητες του Sokaku και ευθύς αμέσως έγινε αφοσιωμένος μαθητής του. Τόσο πολύ είχε εντυπωσιαστεί ο Ueshiba με το daito-ryu του Sokaku που τον κάλεσε να μετακομίσει στο χωριό Shirataki όπου διέμενε ο Ueshiba μαζί με μία ομάδα ανθρώπων από το Tanabe της επαρχίας Wakayama. Ο Sokaku δέχθηκε και δίδαξε για ένα διάστημα daito-ryu στο σπίτι του Morihei ώσπου αργότερα απέκτησε δική του περιουσία. Εκεί τελικά παρέμεινε με τη σύζυγό του Sue με την οποία απέκτησε 7 παιδιά μεταξύ των οποίων και ο υιός/συνεχιστής του ο Tokimune.

Ο Morihei μαθήτευσε δίπλα στον Sokaku συνολικά πέντε χρόνια. Από το 1919 έως το 1922 ο Ueshiba έπρεπε να απουσιάσει στο Shirataki λόγω ξαφνικής ασθένειας του πατέρα του αφήνοντας την οικεία του στον Sokaku. Η επάνοδος του Ueshiba συνδυάστηκε με την είσοδό του στην θρησκευτική ομάδα (shinto) Omoto με επικεφαλής τον Onisaburo Degouchi. O Ueshiba συνέχισε να διδάσκει στην οικεία του (σε ένα προσωπικό dojo) Daito-Ryu jujutsu. Λίγο πριν την αναχώρησή του από την Ayabe ο Sokaku απένειμε στον Ueshiba “kyoju-dairi” (πτυχίο αναγνώρισης εκπαιδευτή εις το όνομά του). οι δύο άνδρες (αν και η σχέση τους πέρασε κάποια κρίση), συναντήθηκαν αρκετές φορές στα χρόνια που ακολούθησαν. Ο Ueshiba τελικά από το Daito-Ryu διαμόρφωσε το δικό του σύστημα το οποίο έμελε να γίνει παγκοσμίως γνωστό ως aikido.

O TAKEDA Sokaku σύμφωνα με πολλούς αναλυτές των σύγχρονων πολεμικών τεχνών, ήταν αναμφίβολα αυτός ο οποίος έκανε ευρέως γνωστό το Daito-ryu κατά τον προηγούμενο αιώνα με το μεγάλο διδακτικό του έργο. Δίδαξε σε Στρατιωτικά και Αστυνομικά τμήματα, αξιωματούχους, αριστοκρατικούς, κα. Παρά το γεγονός ότι διέμενε στην Βόρεια Ιαπωνία εντούτοις αρκετές φορές αποδεχόταν προσκλήσεις για διδασκαλία και ταξίδεψε τόσο προς το Τόκιο, όσο και στην Δυτική Ιαπωνία. Σύμφωνα με κείμενα, ο Sokaku ενέδωσε αρκετές φορές σε “μονομαχίες” από τις οποίες πάντοτε βγήκε νικητής.

makimono5Λέγεται ότι δίδαξε περισσότερους από 30.000 μαθητές αλλά πτυχίο πλήρους μετάδοσης της γνώσης και υψηλού εκπαιδευτή “menkyo kaiden” έλαβαν μόνο 2 μαθητές του (ο Masao Tonedate και ο Takuma Hisa). Ο Sokaku sensei απένειμε μόνο σε 20 μαθητές του τον τίτλο “kyoju-dairi” (ένας εξ αυτών ο Morihei Ueshiba). Επίσης αναφέρονται ο Kotaro Yoshida Sensei, Kodo Horikawa Sensei, Toshimi Matsuda Sensei, Yukiyoshi Sagawa Sensei, κα.

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ

ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΙ ΚΛΑΔΟΙ ΤΟΥ DAITO-RYU
Daito-ryu (κεντρικός κλάδος)
Kondo sensei

Ο κλάδος Daito-ryu aiki-jujutsu με επικεφαλής τον KONDO Katsuyuki sensei ο οποίος έλαβε menkyo-kaiden από τον TAKEDA Tokimune SOKE και θεωρείται σήμερα ο συνεχιστής του κεντρικού κλάδου του Daito-ryu.

Yoshida sensei

Ο Kondo sensei ξεκίνησε την εκπαίδευσή του δίπλα στον Tsunejiro Hosono sensei και αργότερα στον Kotaro Yoshida sensei.Από το 1970 έως το 1973 μαθήτευσε δίπλα στον Takuma Hiza sensei καθώς επίσης στον Kodo Horikawa sensei και στον Kakuyoshi Yamamoto sensei. Σήμερα διευθύνει το shimbukan dojo το οποίο εδρεύει στο Τόκιο.

Daito-ryu aiki-jujutsu Takumakai

O κλάδος Daito-ryu aiki-jujutsu Takumakai. Έχει έδρα στην Osaka και ιδρύθηκε το 1975 από τους μαθητές του TAKUMA Hiza (menkyo kaiden από τον Sokaku).

Οι επικεφαλής της Οργάνωσης σήμερα είναι ο HAKARU Mori sensei και ο TAKESHI Kawabe sensei.

Daito-ryu aiki-jujutsu Kodokai
Kodo sensei

Ο κλάδος Daito-ryu aiki-jujutsu Kodokai που ιδρύθηκε το 1950 από τον KODO Horikawa sensei (kyoju-dairi από τον Sokaku).

Η έδρα του κλάδου είναι κυρίως στην Βορ. Ιαπωνία (Hokkaido) με επικεφαλής σήμερα τον YUSUKE Inoue sensei.

Daito-ryu aiki-jujutsu Roppokai

Ο κλάδος Daito-ryu aiki-jujutsu Roppokai ο οποίος έχει την ρίζα του στον κλάδο Kodokai.

Ιδρύθηκε το 1977 από τον SEIGO Okamoto sensei.

SAGAWA Yukiyoshi sensei

Ο κλάδος του SAGAWA Yukiyoshi sensei ο οποίος ήταν ένας εκ των πρώτων μαθητών του Sokaku.

Οι συνεχιστές του Sagawa sensei είναι ο KIMURA Tatsuo sensei και ο TAKAHASHI Ken sensei.

.

Εκτός των παραπάνω κύριων κλάδων του Daito-ryu, υπάρχουν αρκετοί ακόμη οι οποίοι είτε προέρχονται (αληθώς) από αυτούς είτε συνδέουν την ύπαρξή τους με τους παραπάνω κλάδους δίχως όμως να μπορούν να το αποδείξουν ιστορικά.

Το γεγονός ότι πάρα πολλοί προσπάθησαν να συνδεθούν με τον Takeda Sokaku ή με τους υψηλόβαθμους μαθητές του, κάνουν την υπόθεση ακόμη ποιο περίπλοκη με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανή η εξαπάτηση και η διαστρέβλωση της κάθε πληροφορίας.

Με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια αλλά και στην ουσία του θέματος, δεν θα ήταν υπερβολή εάν αναφέραμε ότι σε κάθε περίπτωση μόνο η άμεση καταγωγή με έναν από τους παραπάνω κλάδους μπορεί να διασφαλίσει την αληθινή μορφή του “aiki-jujutsu” που παρέχει ο οποιοσδήποτε κλάδος σε παγκόσμια κλίμακα.

(ευχαριστούμε το Aikido journal για την άδεια που παραχώρησε σχετικά με την άντληση και χρήση των παραπάνω πληροφοριών τόσο από την επίσημη ιστοσελίδα www.aikidojournal.com όσο και από το βιβλίο “Daito-ryu Aikijujutsu hiden mokuroku ikkajo”)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *